Top 15 current affairs quizzes

Top 15 current affairs quizzes

Top 15 current affairs quizzes weekly question and answer of 28 March to 04 April by experts to increase general awareness section for all competitive exams especially UPSE, State PCS, CDS, SSC, Banking exams, RRB, NTPC etc!

Top 15 current affairs quizzes questions are here!

1) Recently, a new species of butterfly discovered in Western Ghats, the butterfly belongs to which genus?

  • A) Nacaduba
  • B) Pyrginae
  • C) Hesperiidae
  • D) Papilionidae

Ans : A) Nacaduba

  • A new species of Lycaenid butterfly had been discovered by researchers in the western ghats.
  • It belongs to the Nacaduba genus.
  • The new species has been added to India’s butterfly fauna.
Top 15 current affairs quizzes

2) Which of the following actor has been honoured with 51st Dadasaheb Phalke Award?

  • A) Salman Khan
  • B) Aamir Khan
  • C) Akshay Kumar
  • D) Rajinikanth

Ans : D) Rajinikanth

  • The Indian actress superstar Rajinikanth has been selected for the 51st Dadasaheb Phalke Award 2021.
  • Rajinikanth is the 12th South Indian to get this award.
  • The news was announced by Union Minister Prakash Javadekar.
Top 15 current affairs quizzes
Image credit : @Instagram

3) The Union Minister Mansukh Mandaviya has launched a cruise service from which city to Diu?

  • A) Surat
  • B) Bangaluru
  • C) Gujarat
  • D) Kerala

Ans : A) Surat

  • The Union Minister Mansukh Mandaviya has launched a cruise service from Surat to Diu.
  • This service helps in promoting water transportation.
  • The cruise will have a capacity to carry 300 passengers.

4) Science and technology minister inaugurated an alignment and awareness event, aims at promoting which scheme?

  • A) Swatchh Bharat
  • B) PRISM
  • C) APY
  • D) Stand up India

Ans : B) PRISM Scheme

  • Science and Technology Minister Harsh Vardhan inaugurated an alignment and awareness event for Publicity of the PRISM Scheme at IIT Delhi on 30 March 2021.
  • This inauguration event takes place virtually.
  • The PRISM Scheme provides technical and financial assistance for idea and prototype.
Top 15 current affairs quizzes

5) In which city of India the First Indo – Korean Friendship park has been inaugurated?

  • A) Chennai
  • B) Kerala
  • C) Madhyapradesh
  • D) Delhi

Ans : D) Delhi

  • The first Indo – Korean Friendship Park of India has been inaugurated at Delhi Cantonment.
  • It has been built to commemorate the Indian peacekeeping Force’s contribution during the Korean War in 1950- 53.

6) New York lawmakers passes bill to legalize use of which drug?

  • A) Marijuana
  • B) DMT
  • C) Heroine
  • D) Ayahuaska

Ans : A) Marijuana

  • The New York lawmakers have passed a bill to legalize the use of marijuana drug by adults on Wednesday 31st March 2021.
  • New York’s state Senate passed the bill with 40 – 23 votes, while the Assembly voted 100 – 49.
Top 15 current affairs quizzes

7) India ranked at which position at Global Gender Gap Index 2020 ?

  • A) 111
  • B) 112
  • C) 113
  • D) 114

Ans : B) 112

  • India has slipped 28 places to rank 140th among 156 countries in the World Economic Forum Global Gender Gap Report 2021, becoming third world performer in the region of gender equality.

8) How much amount of rupees released for GST Compensation for the year 2020 – 2021 ?

  • A) 50,000 crore
  • B) 60,000 crore
  • C) 70,000 crore
  • D) 80,000 crore

Ans : c) 70,000 crore

  • The total amount of compensation released so far for the year 2020 – 21 is 70, 000 crore rupees.
  • Andhra Pradesh occupy highest position in GST compensation released on 27 th March, 2021.
Top 15 current affairs quizzes

9) Which of the following minister has launched Tribal TB initiative?

  • A) Union Health Minister
  • B) Development Minister
  • C) Foreign affairs Minister
  • D) Education Minister

Ans : A) Union Health Minister

  • Dr. Harsh Vardhan Union Health Minister of India launched Tribal TB Initiative to achieve TB Mukt Bharat ( TB free India ) by 2025.

10) Which female actress / singer has been awarded with Maharashtra Bhushan award this year?

  • A) Hema Malini
  • B) Madhuri Dixit
  • C) Aashaa Bhosle
  • D) Lata Mangeshkar

Ans : C) Aasha Bhosle

  • The fomous and legendary playback singer will be conferred with Maharashtra Bhushan Award 2020.
  • The decision was taken during the award selection committee meeting which was presided by the Chief Minister of Maharashtra Uddhav Thackeray.
Top 15 current affairs quizzes
Asha Bhosle ( Image : @Instagram )

11) India ranks at which position in International Intellectual Property Index?

  • A) 40
  • B) 50
  • C) 60
  • D) 70

Ans : A) 40

  • India has ranked at 40 among the 53 economies on International Intellectual Property index .
  • The annual index is released by the US Chamber Global Innovation Policy Centre ( GIPC ).

12) Which Indian bank is best SME bank by Asiamoney?

  • A) SBI
  • B) RBI
  • C) HDFC
  • D) CBI

Ans : C) HDFC

  • HDFC Bank was adjudged the ‘India’s Best Bank for SME’s at the Asiamoney Best Bank Awards It 2021.
  • HDFC : Housing Development Finance Corporation
Top 15 current affairs quizzes

13) World first ship tunnel is slatted for construction in which country?

  • A) China
  • B) North Korea
  • C) Japan
  • D) Norway

Ans : D) Norway

  • An engineering project billed as the world’s first ship tunnel is slated for construction in Norway.

14) Indian navy will be recently going to participate in which French Naval exercise?

  • A) La Perause
  • B) SCO exercise
  • C) Varuna
  • D) Malabar

Ans : A) La Perouse

  • The Indian navy will be part of a French Navel La Perouse exercise in the Bay of Bengal.
  • This is first time that the Indian Navy will be part of the French – led war navel exercise.
Top 15 current affairs quizzes

15) By WHO report origin of Covid – 19 refers to which animal ?

  • A) Snake
  • B) Bat
  • C) Dog
  • D) Cat

Ans : B) Bat

  • A report on the origins of COVID 19 is to be released by the World Health Organization on 30 March 2021.
  • The transmission of the virus from the bats to humans through another animals is the most likely scenario.
Reference : https://www.gktoday.in/daily-current-affairs-quiz-march-27-2021/

Thanks for reading :-

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *