Top current affairs quiz

Top current affairs quiz question and answers of 05 to 11 April by experts to increase general awareness section for all competitive exams especially UPSE, State PCS, CDS, SSC, Banking exams, RRB, NTPC etc!

Top current affairs quiz
Top current affairs quiz questions are here!

1) Who has been appointed as New mission director of AIM?

  • A) Dr. Chintan Vaishnav
  • B) Dr. Ajay Garg
  • C) Dr. Shekhar Rao
  • D) Dr. Chandra Panday

Ans : A) Dr. Chintan Vaishnav

  • Acclaimed Socio – technologist Dr. Chintan Vaishnav has been appointed as the new mission director for Atal Innovation Mission ( AIM ).
  • AIM is a flagship initiative of the government of India under the auspices of NITI Aayog.

2) Which country is not going to participate in Tokyo Olympics 2021?

  • A) Japan
  • B) North Korea
  • C) India
  • D) Uzbekistan

Ans : B) North Korea

  • North Korea would not be participating in the upcoming Tokyo Olympics due to concerns over Covid – 19.
  • Tokyo Olympics are slated to be held from July 23 to August 08, 2021.

3) Which of the following will be the next Prime Minister of Vietnam’s?

  • A) Vu Duc Dam
  • B) Vuong Dinh Hue
  • C) Tran Thi
  • D) Pham Minh Chinh

Ans : D) Pham Minh Chinh

  • Vietnam’s National Assembly confirmed the nomination of Pham Minh Chinh as the country’s next prime minister.
  • He will replace former prime minister Nguyen Xuan Phuc.

4) Who begged the country’s highest literacy award ” Saraswati Samman ” for the year 2020?

  • A) Dr. Sharan Kumar
  • B) Dr. Kamal Das
  • C) Dr. Azir Ahmed
  • D) Dr. Shyam Sukla

Ans : Dr. Sharan Kumar

  • Dr. Sharan Kumar Limbale had bagged the Saraswati Samman, the country’s highest literary award, for the year 2020.
  • The 30th edition of the prize, the highest recognition in the field of Indian literature was given to Limbale for his 2018 Marathi navel ” Sanatan “.

5) ICC women’s world Cup 2022 is set to be hosted in which country?

  • A) Singapore
  • B) Japan
  • C) New Zealand
  • D) Uzbekistan

Ans : C) New Zealand

  • The ICC women’s world Cup 2022 tournament is series to be hosted in New Zealand from 04 March to 03 April 2022.
  • It is the 20th edition of the ICC Women’s World Cup.

6) The 35th annual billionaires list released by Forbes is being topped by which legend?

  • A) Elon Musk
  • B) Jeff Bezos
  • C) Mukesh Ambani
  • D) Bernard Arnault
Top current affairs quiz
Jeff Bezos ( Image credit : @Twitter )

Ans : B) Jeff Bezos

  • Jeff Bezos, Amazon’s CEO has retained continued to top the list, making him the richest person for the fourth year in a row.

7) Recently, which technology is successfully developed by DRDO to guard naval ships against missile attacks?

  • A) Chaff Technology
  • B) Green House Technology
  • C) Normobaric Hatching Technology
  • D) Production Technology

Ans : A) Chaff Technology

  • DRDO has successfully developed advanced Chaff technology. It will help I’m guarding the naval ships against missile attacks.
  • DRDO while commenting on the latest achievement mentioned that the successful development of the Advanced Chaff technology is one more step towards the vision of ” Aatmanirbhar Bharat “.

8) World highest railway bridge ( Chenab bridge ) is part of which project?

  • A) CSGO18
  • B) LUCO35
  • C) USBRL
  • D) MVMS07
Top current affairs quiz
Image credit : @Twitter

Ans : C) USBRL

  • The World highest rail bridge Chenab , part of the Udhampur Srinagar Baramulla rail link project ( USBRL ).
  • The bridge is being built at cost of ₹ r 1,486 crore and can withstand high wind up to 266 km per hour.

9) Who has been named as sports star of the decade at the 2021 sports star ACES award?

  • A) Sania Mirza
  • B) Mithali Raj
  • C) Mary Kom
  • D) Saina Nehwal

Ans : C) Mary Kom

  • M. C Mary Kom, the only boxer to win eight World championships medals, was named ” Sportstar of the decade ” at the 2021 Sportstar ACES Awards on 4 April 2021.

10) Which state has launched ” Unique Gifts Scheme ” to promote Covid Vaccination?

  • A) Kerala
  • B) Uttar Pradesh
  • C) Madhya Pradesh
  • D) Kerala

Ans : B) Uttar Pradesh

  • Up government has launched a unique gift scheme to promote covid vaccination in the state.
Reference : https://affairscloud.com/current-affairs-quiz-10-february-2021/

Thanks for reading :-

Top current affairs quiz : Top current affairs quiz : Top current affairs quiz : Top current affairs quiz : Top current affairs quiz

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *